AKTIVNOSTI

DSC00095

Štanjel kot utrjeno srednjeveško naselje je predvsem zanimivo z vidika stavbarstva in urbanistične zasnove. Podobna mesta obstajajo v srednji Italiji, v tem delu Evrope pa je Štanjel s svojo zasnovo edinstven.  Osrednji stavbarski element je kamen in v kraju je ohranjenih veliko tovrstnih elementov iz gotike in renesanse.  V kraju pogosto potekajo delavnice obdelovanja kamna.

DSC00084

Voda je bila tukaj vedno redka dobrina. Vodovodni sistem je “posodobil” arhitekt Fabiani v 30tih letih 20. stoletja tako, da je vso “čisto” vodo s streh speljal v nekaj cistern / štirn v kraju. Ta voda je služila gospodinjstvom za vsakdanjo rabo. Gospodinje in otroci smo hodili v štirne po vodo in jih v vedrih nosili domov. Temu primerna je bila tudi količina porabljene vode. Prebivalci imamo prav vcepljeno spoštovanje do nje. “Nečista” voda s poti je bila speljana v druge rezervarje, od koder se je uporabljala za zalivanje vrtov in napajanje živine, presežki pa so se stekali v Ferrarijev vrt, kjer so polnili bazen, in v primeru polnega bazena naprej v dolino, kjer so preko posebnega sistema zalivali travnik.

Ferrarijev vrt

V času kresa (poletnega solsticija) izdelujemo venčke iz svežega cvetja. Gre za star običaj, ko naj bi cvetje zadrževalo dan in odganjalo demone teme. Naše žene organizirajo delavnice izdelovanja venčkov, pa tudi izbor najlepših.

DSC00086 DSC00101

Ožja in širša okolica Štanjela sta idealni za hojo in kolesarjenje. Urejene so številne pohodne in kolesarske poti. Na vašo željo organiziramo pohod ali kolesarski izlet po okolici. Kolesa si lahko sposodite v Štanjelu. Zahtevnejši pohodniki ali kolesarji se lahko odpravijo na Nanos ali Čaven  (1200 m nmv). Na področju Nanosa in Čavna je tudi nekaj plezalnih sten in vzletišče za jadralne padalce.

DSC00153

Narava je lepo ohranjena. Imamo veliko raznih metuljev, čebel, ptičev, ponoči lahko slišite čuka ali sovo. Med rožami so posebnost razne travniške lilije, narcise in druge. V naravnih rastiščih lahko najdete tudi zdravilna zelišča in dišavnice.

Italijanska obala pri Sesljanu je oddaljena cca 20 km, slovenska pri Kopru cca 50 km.

Na Bled ali Bohinj se lahko odpravite z vlakom po progi, ki pelje najprej po čudoviti dolini Soče in potem pod alpskimi vrhovi pri Bohinju.

V okolici imamo več podzemskih jam: najbolj znano Postojnsko jamo s Predjamskim gradom, Škocjanske jame in jamo Vilenico. Tudi presihajoče Cerkniško jezero in Rakov Škocjan sta od nas oddaljena le cca 60 km.

Področje je poznano po pridelovanju rdečega vina teran, ki ima – razen alkohola!! – veliko koristnih sestavin. Imamo številne kmetije in restavracije, ki ponujajo tudi druge vrste vina, domače pridelke, med katerimi je najbolj cenjen na zraku sušeni pršut.